Kompozitor - pomalo

Autorski rad

Od početka druženja s gitarom stvaranje autorskih numera je prisutno u mom radu.Pošto je to prirodni nagon ,tako i danas ....naravno ,paralelno s usavršavanjem. 

Charity
Sa snimanja drugog albuma grupe TAKO - Preslušavanje "hor-a" gitara za numeru Dolina Leptira.

Moram da priznam,da ,uprkos ličnoj percepciji da od svih muzičkih sposobnosti posedujem najviše kapaciteta u stvaranju autentičnog materijala,splet životnih okolnosti mi nije pružio ni vremena ni poslovne aranžmane da to pokažem u dovoljnoj meri. Kako bilo da bilo ,evo nešto i o tome.

Skoro ništa od onoga što sam komponovao pre nego što sam počeo da sviram s grupom TAKO nije ostalo zapisano kao audio zapis.....osnovni razlog je moj stav da ću tek praviti pravu muziku u godina koje su bile ispred mene pa nisam vodio računa o magnetofonskin trakama...u to vreme jedinim nosačima zvuka pored gramofonskih ploča.Sa grupom KOREN sam snimio numeru TEMA N 13 koja je štampana na LP ploči koja je bila kompilacija desetak rok grupa....

Kompozicija TEMA N 13 sa LP-ja "KISAČ 75" u izdanju PGP - RTV Beograd. Autor muzike i teksta Miroslav Dukić ( Miro Di Ghaesa) 1975.Članovi grupe KOREN su bili: vokal-Jovan Rašić / gitara - Miroslav Dukić / bas - Nikola Bodrožić / orgulje - Vlada Turas i bubnjevi - Zoran Belajski..

Charity

Hotel Grand - Cetinje ,mart 1989 godine ....posle ovog posla, počeo sam da radim kao tonmajstor i producent u studiju AKADEMIJA ,koji se nalazio u prostoru legendarnog kluba na Likovnoj Akadeniji u Knez Mihajlovoj u Beogradu.

Vremenom ,povezujući životne okolnosti sa sopstvenim odlukama shvatam da se ništa ne dešava slučajno.

Pošto sam krajem 1985 rešio da naučim da sviram klavir i kupio elktrični klavir Fender Rhodes 73 a u proleće 1986-e i sintisajzer ,u to vreme nove FM generacije,legendarni Yamaha DX7,ja sam sledece tri godine uglavnom proveo svirajući po hotelima na obali Crne Gore ali i na Zlatiboru,Kopaoniku i drugim gradovima po Srbiji. Kroz jazz standarde i poznate kompozicije Steve Wonder-a,Stinga,grupe TOTO i drugih sam bolje upoznao harmonsku progresiju i odnos harmonije i tonaliteta što je ,uz poznavanje programiranja sintisajzera , ritam mašina i sekvencinga ,bilo kao isplanirano školovanje za rad u studiju.

U proleće 1988 godine sam imao pozajmljeni osmokanalni TASCAM magnetofon i nešto svoje opreme te sam savladao osnove studijskog rada i u to vreme veoma važnu SMPT sinhronizaciju magnetofona i ritam mašina i kompjutera.Tada sam već upoznao ljude iz studija AKADEMIJA i napravio s njima dogovor o saradnji.Naravno da sam od početka druženja s klavirom razradjivao neke od tema koje sam radio još u vreme rada s grupom TAKO (1976-1981) a koje nisu bile realizovane.

Prva saradnja.

Godine 1988 sam počeo saradnju sa Goranom Miloševićem ,pevačem grupe Generacija 5.Pravili smo demo snimke i povremeno nastupali kao grupa.Tada je pevao i dve moje kompozicije.....Amerika i Budi dobra , koje smo 1995-e snimili za njegov CD "Da li misliš još na mene".Iste kompozicije je par godina kasnije snimila i stavila na svoj CD pevačica Zorana Pavić.

Pored komponovanja za razne,uglavnom manje poznate i nepoznate pevače, radio sam i na instrumentalnim kompozicijam koje su i po formi i po sadržaju bili na tragu onoga što sam radio u periodu grupe TAKO....

nastaviće se.....

 

Kompozicija "Budi dobra", sa CD-a "Da li misliš još na mene" - PGP RTS ,Gorana Miloševića.Autor teksta Dragomir Gale Janković.Autor muzike ,gitare,aranžman i produkcija Miroslav Dukić alias Miro Di Ghaesa.

nastaviće se.....

Charity

...................................................................

Miro Di Ghaesa
Miro Di Ghaesa
Kompozicija "Budi dobra", sa CD-a "Da li misliš još na mene" - PGP RTS ,Gorana Miloševića.Autor teksta Dragomir Gale Janković.Autor muzike ,gitare,aranžman i produkcija Miroslav Dukić alias Miro Di Ghaesa.
Miro Di Ghaesa

...................................... ............, ............................................., ..............................................................................